Muzieklessen

Als u een vakdocente in de regio Amersfoort/Utrecht/Veluwe zoekt die met verschillende leeftijdsgroepen van de basisschool op een aansprekende manier muziek maakt, nodig ik u uit om verder te lezen.

Ik heb ruime ervaring met het geven van muzieklessen en –workshops voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. Spelen op instrumenten, zangervaring opdoen, bewegen op muziek (ook voor de bovenbouw!), muziek ter verbetering van sociale vaardigheden of een gelegenheidsorkest voor een viering: er is heel veel mogelijk. Het geheel kan afgesloten worden met een presentatie.

Mijn specialiteit is het zingen met kinderen waarbij er veel aandacht is voor het ontdekken en het goed gebruiken van je stem. Met oudere kinderen werk ik geregeld in groepjes en de lessen hebben elementen uit de Vreedzame school. Allebei stimuleren namelijk de betrokkenheid en de creativiteit bij de kinderen en maken dat kinderen er ook echt iets van leren.

Muziekles Utrecht groepjesEen greep uit de mogelijkheden:

Je wist vast wel dat twee pannendeksels op elkaar een heel hard geluid geven. Welke geluiden zijn er nog meer in de keuken te vinden?
Onder- en middenbouw: We spelen op echte keukeninstrumenten, we zingen liedjes over eten en we beleggen broodjes!
Bovenbouw: We componeren onze eigen keukenmuziek en maken daar de keukenmachinedans bij.
Binnen een groep vinden er altijd interacties plaats. Door middel van muziekactiviteiten leren kinderen om naar elkaar te luisteren, op elkaar af te stemmen en om eigen ideeën in te brengen. Ze beleven hoe leuk het is om samen aan iets te bouwen. Door deels dingen te benoemen en deels gewoon te laten gebeuren, krijgt uw groep een positieve boost. Een gedeelte van de werkvormen kunt u zelf ook de daaropvolgende tijd inzetten.
We leren een drietal kerst- cq. Paasliederen die we met instrumenten begeleiden tot een
mooi geheel. Kinderen die al een instrument bespelen kunnen hierin een eigen partij krijgen (mits ruim van te voren aangegeven). Zeer geschikt om tijdens een viering in te zetten! Ook zeer geschikt om klassendoorbrekend
aan te bieden!
Hoe klinkt muziek uit Afrika? Of uit Rusland? We luisteren naar muziek uit verschillende werelddelen. We zingen liederen uit de hele wereld en leren typische instrumenten, ritmes en klanken herkennen en spelen. De echte volksdansen mogen natuurlijk niet ontbreken!
Tijdens elk seizoen gebeurt er van alles in de natuur. Er valt veel te zien en te horen, denk maar aan de wind in de herfst, het krassen van schaatsen op het ijs, de huppelende konijntjes en de ruisende zee. We zingen liederen over het desbetreffende seizoen, doen klankspelen met instrumenten en schrijven (in de middenbouw) onze eigen muziekstukken!
Van samen zingen word je blij. Daarom leren we verschillende liederen die we bij schoolfeesten en vieringen laten horen. We gaan steeds beter horen wanneer het mooi klinkt, en we leren hoe je dat voor elkaar krijgt.
Een schoolorkest bestaat uit kinderen die minimaal één jaar les hebben op hun instrument. We spelen stukken die afgestemd zijn op de mogelijkheden van de kinderen. Ieder jaar is het een verrassing wat de samenstelling van het orkest zal zijn! Natuurlijk dragen wij ons steentje bij aan schoolactiviteiten.
Een rondom-kennismaking met muziek. We verkennen de tegenstellingen hoog/laag, snel/langzaam en hard/zacht. We leren ze ook te dirigeren en op te schrijven. We luisteren aan de hand van gerichte opdrachten naar muziek of geluiden. We bewegen op muziek en natuurlijk zingen we ook liedjes die bij de thema’s passen.

Muziek maken in groepen…
Verbetert niet alleen maar de muzikale vaardigheden van de kinderen, maar door samen muziek te maken worden ze ook zelfstandiger, ze leren om samen te werken en van elkaar te genieten.

Bent u enthousiast geworden, maar is uw leslocatie zuidelijk van Utrecht? Kijk dan eens bij mijn collega Muzieke: www.muzieke.nl

Top